Второкласниците подариха на училището книга с рецепти на Дядо Славейков

Учениците от петте паралелки на втори клас преписаха рецептите на Петко Рачов Славейков, автор на първата в България готварска книга, а най-краснописните събраха в уникална по рода си книга, която подариха на училището. Проявата е по повод 110-годишния юбилей на училището, който Славейковци празнуват на 17 ноември.
Класните ръководители на второкласниците: г-жа Яна Колева на 2 а, г-жа Веселина Герова на 2 б, г-жа Ивалина Костадинова на 2 в, г-жа Галина Полименова на 2 г и г-жа Яна Господинова на 2 д, издириха и събраха кулинарните шедьоври на Дядо Славейков. В преписването се включиха всички ученици, а специална комисия избра най-красивите да бъдат включени в книгата.
Сборникът „Готварската книга на Дядо Славейков“ е писана десетилетие преди Освобождението в Цариград и препрати второкласниците към времена, когато продуктите са били винаги пресни, а храната се е приготвяла с търпение и за добро настроение. Петко Славейков отделя специално внимание на чорбите, кебапите, яхниите, кюфтетата, ястията в тава, ястията от тесто, кадаифите, халвите, долмите /сарми/ със зехтин и масло, пилафите, шербетите. Децата признават, че са изпаднали в истински шок, сблъсквайки се с непонятните готварски понятия от времето на Дядо Славейков, но пък са вложили сърце и душа в преписването на рецептите му.
Представител на всеки клас присъства на тържественото връчване на готварската книга на директора Георги Георгиев, който не скри приятната си изненада от подаръка и увери второкласниците, че както готварската книга на Дядо Славейков е първата в България, така и тяхната преписана книга с негови рецепти е първата по рода си, която ще остане увековечена за бъдещите поколения и ще се съхранява в библиотеката на училището.

Comments are closed.