Второкласници четоха любими произведения от Дядо Славейков

Учениците от вторите класове на СУ „Петко Рачов Славейков” посетиха Регионална библиотека “Дора Габе” и участваха в литературно четене на любими детски произведения от Дядо Славейков.


Събитието е част от проявите на училището, посветени на 190–та годишнина от рождението на изтъкнатия писател, книжовник и просветител и на патронния празник на училището.

От мултимедийна презентация второкласниците научиха любопитни факти за живота и творчеството на автора. Децата разгледаха с интерес различни издания на книгите от Дядо Славейков в експонираната витрина. Най-голям интерес предизвикаха произведения на Славейков, включени в новата колекция „Редки и ценни издания” на Регионална библиотека „Дора Габе” от 1933 г., 1945 г. на издателства „Хемус”, „Т.Ф.Чипев” и „Игнатовъ”, разлистиха и съвременното издание на първото детско списание „Пчелица”, което Славейков започва да издава през 1871 г. в Цариград.


Литературната среща включваше четене на произведения на Петко Славейков от книгите „Китка”, „Избрани творби” и др. Празникът започна със стихотворението „Татковина” и продължи с любимите детски стихчета – „Малък Пенчо”, „Майка”, „Пеперуда”, „Поука и пример”, „Баба за дренки”, „Опитай пак”, басните „Орел, рак и щука”, „Щурецът и мравите и др., които децата представиха много артистично.

Comments are closed.