„Радини вълнения” на 6 д клас – с втора награда от конкурса „Вазовата България”

Драматизацията на „Радини вълнения”, представена от учениците от 6 д клас, с класен ръководител Марияна Калчева, бе отличена с втора награда на Националния ученически конкурс „Вазовата България”. Официалното награждаване бе на 7 юли, като финал на тържествата, посветени на 168 години от раждането на Иван Вазов, в къщата – музей на великия възрожденец в Сопот.
Конкурсът "Вазовата България" се провежда за четвърта поредна година и е под патронажа на министъра на образованието, а специалните награди са от Министерство на културата. Номинациите са в категориите: рисунки, лично творчество, презентация, рецитация, драматизация, а участниците са ученици от 5-и до 11-и клас. Свои творби бяха изпратили и деца от неделните български училища в Осло, Норвегия и Реос, Испания.
На тържественото връчване на наградите присъстваха кметът на Сопот, Председателят на Общинския съвет, проф. Боян Биолчев - носител на Вазовата награда за възрастни и доц. д-р Григорий Вазов - почетен гражданин на гр. Сопот и правнук на Иван Вазов.
Учениците от 6 д клас представиха за пръв път своята драматизация пред славейковци в навечерието на Националния празник и 140 години от Освобождението на България. За специалното участие в конкурса, откъсът бе сниман във Възрожденското училище на Регионалния исторически музей. Шестокласниците успешно се превъплътиха в героите и успяха да пресъздадат възрожденските вълненията и трепети на Радините ученички и обществото в едно малко градче Бяла черква, по време на годишния изпит. С автентичните си облекла малките самодейци пренесоха всички в епохата на Възраждането, в атмосферата на българското възрожденско общество. Младите актьори се сляха със своите герои и с майсторското си изпълнение на ролите успяха емоционално да въздействат на журито, което ги оцени достойно. Искрени благодарности шестокласниците отправят към Николай Колев – бивш възпитаник на СУ „П. Р. Славейков”, в паралелката по журналистика, който в момента е оператор към БТВ и който безвъзмездно засне лентата за участие в конкурса.
Председателят на Общинския съвет на Сопот връчи на г-жа Марияна Калчева наградите за 6 д клас: грамота, тонколони за компютър, книги и ваучер за посещение на музеите в Сопот - къщата музей, Радиното училище, метоха и Етнографската къща.

Comments are closed.