Върви, народе възродени!

Под звуците на песента „Върви, народе възродени“, изпълнена от Фанфарния оркестър на училището, започна честването на 24 май в СУ „Петко Рачов Славейков“. Дворът бе изпълнен от ученици, учители и родители.
„На 24 май българинът се връща към вековното начало от слово, мисъл и дело, положено от Първоучителите. Това е празник – символ на родното, българското. Празник, който ни дава право да се гордеем, че: „ ... и ний сме дали нещо на света и на вси славяни книги да четат!“ За нас, българите, датата 24 май е един от най-светлите ни празници - Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура. Всъщност, тези букви, с които ние пишем и четем от най-ранна възраст, ни носят празник всеки ден. Те ни отварят очите за огромното човешко познание, чрез тях творим, чрез тях създаваме своето културно наследство и за поколенията след нас...“, бяха думите на водещите.

В приветственото си слово Директорът, г-н Георги Георгиев, подчерта, че 24 май е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето място в историята на Европа, символ на достойнство, традиция и духовност. „Този празник е уникален по своята единственост! Защото няма в света нито един народ, който като българския, да е издигнал в култ своето слово, писменост и култура. Няма в света друг народ да чества с такава тържественост великия празник на знанието – 24 май. С право българинът е благодарен на светите братя Кирил и Методий, които сътвориха буквите му и го наредиха на едно от най – достойните места в историята на човечеството. 24 май не е само празник, не е само велика традиция, не е само национална гордост. Той е вярата ни, че ни има, че ще пребъдем!“, каза още г-н Георгиев. Той поздрави абитуриентите и им пожела да бъдат силни, да преодоляват трудностите с достойнство и никога да не забравят своето училище.

„Каквито и времена да настъпят, ние ще бъдем хората, утвърждаващи българското слово в съзвучие с тържеството на човешкия дух! Съзнаваме призванието си – ежедневно, късче по късче да откъсваме от знанията си и щедро да ги раздаваме на децата. И когато се обърнем назад, ние разбираме, че сме богати не с това, което сме получили, а с това, което сме дали. Да си пожелаем стоицизъм в трудните дни и вяра в собствените сили!“ – пожела г-н Георгиев на учителите от училището.
Мажоретният състав, завоювал III- то място на Международния младежки мажоретен фестивал в град Русе – април 2019 година, поздрави с отличения си танц зрелостниците от Випуск 2019 и завършващите основното си образование в училище „Славейков“. Приветствие от името на седмокласниците прочете Вероника от VII б клас. Нелина от XII а клас се обърна към присъстващите с обръщение - израз на мислите и чувствата на момичетата и момчетата от XII а клас. Специален поздрав към абитуриентите поднесе и Габи от 3 в клас с изпълнението на великата песен на Емил Димитров „Моя страна, моя България!“

След тържеството в училище славейковци се включиха в общоградското празнично шествие.

Comments are closed.