„Активни заедно“ на еко фестивал

         Учениците от клуб „Активни заедно!“ при VII Б клас на СУ ”П. Р. Славейков“, с ръководител Мая Кондова, се включиха в еко фестивал, който се проведе на 24. септември в зоопарка на град Добрич. Дейностите са част от новия проект на клуба - „Живот с нулев отпадък“ - финансиран по програма „Равнопоставеност и климатична справедливост“.

                 Славейковци участваха с четири активности. Запознаха се с филма „Работници“ на разследващата журналистка Генка Шикерова, който представя бързата мода и нейните социални и екологични аспекти в Индия. Дискутираха за вредите, които текстилната индустрия нанася върху природата и върху детската и женската психика и физика. Структурираха съвети към потребителя за устойчиви решения, които да намалят както растящия отпадък, така и консуматорското отношение към живота.

                  Втората дейност младите еколози от училище „Славейков“ наричат „Бабините хитрини на един химик за живот без химия“. Занимава ги въпросът как да чистим дрехите и домовете си не с агресивни препарати, а с помощта на безобидни и естествени компоненти като лимон, оцет и хлебна сода. Химикът Юлия Иванова, опирайки се на знанията им от учебния предмет „Човекът и природата“, демонстрира пред учениците как изчезват различни видове петна с…  натъркване на лимон, посипан с хлебна сода, оставени на слънце. Голям интерес предизвика сместа от компот от кайсии и хлебна сода, с която може да се облекчат болки в гърлото и да се понижи температура. Всички присъстващи пожелаха да я опитат.

Третото участие  на клуб „Активни заедно!“ бе в играта „Събирай цветно разделно“.

Тъй като клубът е минал през обучение „Зелен инкубатор“, учениците знаят тайните на разделното събиране. Затова те бяха организатори и помощници на играчите – деца от Добрич, посетители на зоопарка. Накрая, под вещото ръководство на славейковци, зоната бе почистена, а отпадъкът – разпределен правилно.

        Клубът участва и в работилница за рисуване на торбички за многократно пазаруване с екологично послание.

       Участието на клуб „Активни заедно!“ в екологичния фестивал завърши с поредна добротворческа  следа: закупена и монтирана от учениците преса за мачкане на кенчета, която дариха на зоопарка.

        Организатор на фестивала е НПО „Доброжънци“.

Comments are closed.