Честит празник, училище любимо!

196 години от рождението на Петко Рачов Славейков отбелязахме тържествено днес. Паметта за нашия патрон събра отново учители, ученици и приятели в актовата зала на училището, празнично украсена с тематични рисунки на малките художници от начален етап. Дядо Славейков, както ласкаво го наричат дори съвременниците му, е един от най-изявените българи през Възраждането – поет, журналист, публицист, политик. Човек, който е милеел за род и родина. Човек, който е оставил след себе си чудесни стихове и проза, които вдъхновиха  нашия празник и през тази година. Малките Славейковци подредиха впечатляваща кулинарна изложба и издадоха готварска книга. Участвахме във викторини, беседи, състезания, интересени дебати. Посетихме къщата-музей в гр. Трявна, Етнографската къща, историческия музей в ЕК „Старият Добрич“, къщата-музей „Адриана Будевска“ в нашия град.

С  много музика, песни и танци по-малките ученици сътвориха истинска феерия от красиви мигове в чест на празника. В концертите за учениците от 1 до 6 клас намери израз неувяхващата ни почит към делото на нашия патрон. Талантливите Славейковци забавляваха всички и ги заредиха с ведро и усмихнато настроение.

В духа на традицията и в знак на признателност и почит, големите ученици бяха подготвили тържествен концерт, съчетавайки словото на Славейков със съвременни измерения на големите идеи за силата на знанието и любовта към родното. „Дълголетието на едно училище е основание за празник. Но също така - основание за гордост за последователната и всеотдайна любов към децата. Повече от столетие училището ни гради заслужен авторитет на средище, осигуряващо качествено образование на младите хора и възпитаващо достойни граждани на България. Благодарение на усилията на поколения учители и ученици, тук успешно се съчетават традиции и новаторство, възрожденско преклонение към знанието и стремеж към осигуряване на нови хоризонти и възможности“, каза в поздравителното си слово директорът на училището, г-н Георги Георгиев, и пожела на всички да са все така всеотдайни по пътя на духовността.

И днес Славейковци продължаваме завещаната ни традиция да работим и учим така, че всичко да носи смисъл. Съградилите нашето училище ни оставиха смисъл. Нека и ние го предадем на тези, които ще дойдат след нас.

Пожелаваме си здраве и оптимизъм, още по-високи резултати и удовлетворение, когато срещаме в погледа на възпитаниците си запаления огън на жаждата за знания и победи!

Пожелаваме си да бъдем отлични в доброто и красивото!

Да ни е честит празникът!

Comments are closed.