Славейковци – достойни наследници на минало и традиции славни

С тържествен концерт в зала „Добрич” Средно училище „Петко Рачов Славейков” отбеляза своя патронен празник, под наслов „Славейковци – наследници на минало и традиции славни”. В приветственото си слово директорът Георги Георгиев заяви следното: „Гордеем се с патрона на нашето училище, гордеем се и с нашите възпитаници – достойни наследници на славно минало и богати традиции! Всеотдайни, съхранили възрожденския дух на предците ни, скъпи колеги, благодаря Ви, че нареждате училището ни сред най-добрите! Нека неговата любов към българския език и традиции да ни вдъхновяват и да провокират стремежа ни към високи постижения. Устремени, знаещи и можещи, не спирайте, скъпи ученици, да учите, да творите, да успявате! Знайте историята ни, съхранявайте българщината, бъдете горди Славейковци!”

На празника присъстваха много бивши славейковци и бивши преподаватели, родители, представители на обществеността на Добрич. Д-р Емилия Баева, зам.-кмет „Хуманитарни дейности” поздрави всички славейковци и подчерта, че училището е емблематично за град Добрич.
В празничния концерт взеха участие талантливи възпитаници на СУ „П. Р. Славейков”, а в началото специален поздрав отправиха музикантите от Духовия оркестър. Прекрасната Михаела от 8 клас свири на пиано, а съученичката й Таня – на флейта.
С уникалното си изпълнение на „Изворът на белоногата” Виктория, Николай и Максим приковаха вниманието на зрителите, показвайки чистотата, силата и смелостта на Славейковата Гергана. Драматизацията бе под специалния съпровод на кавал от г-н Христо Христов, баща на Ивана от 6 а клас.
С актьорско майсторство десетокласниците Жана, Сълзина, Йордан и Божидар разсмяха публиката, показвайки дома на една съвременна Гергана, но от друго училище. Една друга Гери, която спи до късно, майка й прави кафе и сандвич, тате увеличава джобните, а Гергана така и не стига до училище, защото среща Божко, който я примамва с новото си Ферари.
”И така, приятели мили, оставяме на Вас да изберете коя Гергана Ви е близка до сърцето? В кои очи гори с плам искрена любов? Коя душа е невинна, блага, чиста?”
„Пример от Славейковата Гергана Вий вземете! И на добро се научете! Обичайте, ценете и пазете! И в духа Славейков продължете!” – бяха думите на водещите Виктор и Вероника.
Народен танц за всички славейковци тропнаха момчетата и момичетата от ансамбъл ”Добруджа”, с ръководител Стоян Господинов. Бившият славейковец Димитър Димитров и двете грации Нелина и Ванина танцуваха от сърце, а Мария от 5 клас развълнува залата с кристалния си глас. Малките момичета от танцова формация “My dance” приятно изненадаха с темпераментия си танц, Ивана от 6 а клас изпълни красиво съчетание с лента, а чаровната Симона от 2 а клас заслужи бурни аплодисменти с музикалното си изпълнение.
Достоен финал на празничния концерт постави Габи от 3 г клас, която вдигна публиката на крака с песента „Дано”.

Comments are closed.