Славейковци – добротворци

Всички знаят, че в СУ „Петко Рачов Славейков“ учебният процес е на високо ниво, за което свидетелстват завоюваните призови места на областни и национални олимпиади и конкурси. В същото време, в училището кипи и извънкласна дейност, в която учениците намират себеизяви. Един от клубовете е „Емоционална интелигентност“, а в него участват учениците от 7 г клас, с класен ръководител г-жа Мая Кондова. Миналата учебна година клубът бе с наименование „Мисля и живея здравословно”, уточнява г-жа Кондова. Дейността му бе свързана с приучаване към здравословни навици за живот, спортуване и хранене. Учениците караха велосипеди, тренираха на уредите в парка и споделяха весели преживявания и здравословна храна.
„В седми клас изместихме фокуса отвън навътре и клубът промени името си на „Емоционална интелигентност”, защото в тийн възрастта подрастващите се сблъскват с нови и непознати емоции на гняв, любов, омраза, предателство, неудовлетвореност – все силни чувства, с които не успяват да се справят и да канализират. Така в сбирките си разнищвахме палитрата от чувства; предлагахме модели на поведение и механизми за справяне с гнева и агресията и най-вече с какво да заменим скуката и отегчението в ежедневието. Участвахме в инициативата „Посади дърво-открий корена си!” и имаме наши дървета край паметника на Добротица, с което продължихме традицията от предходната година, когато посадихме първото си дърво на територията на конна база „Рикер”, разказва г-жа Кондова.
През януари седмокласниците участваха в курс на обучение за разделно събиране на отпадъци, направа на компост и пермакултура. За първи път децата чуха за рециклирането и за пермакултурата, които ще решат продоволствения и екологичния проблем в света.
Следващото обучение беше в направата на хранилки и къщичка за птици, които после поставиха в двора на училището. От „Зелен пламък” научиха много за биоразнообразието на птиците в Добруджа.
Учениците се включиха и в показното бягане-тренировка с Калин Василев-Калимба, бегач с кауза, създател на Търново-рън. Той разказа с какви трудности се е сблъскал при създаването и пропагандирането на всекидневното раздвижване, без използване на специални уреди.
„Участвахме в благотворителните кампании за Деско, Алекс и Дамян от 6 в клас. Те ни научиха, че заедно сме сила и можем да бъдем промяната! Бяхме на прожекцията на българския филм „Доза щастие”, след което дълго коментирахме пристрастяването и зависимостите. И замяната им с правенето на Добро! Театралната постановка „Боряна” пък ни провокира да осмислим връзките в семейството и как доброто облагородява и променя и най-черния ден, и най-лошия човек“, продължава с разказа си г-жа Кондова.
Последното участие на клуба беше в инициативата ”Да се захванем заедно да почистим Добрич”. Учениците почистиха изцяло кръговото на Албенския път и не скриха задоволството си от подкрепата на всички шофьори, преминаващи по него.
„Не знам какви професии ще изберат моите ученици, но съм сигурна, че тези млади хора ще водят смислен живот в помощ на планетата и града си. Ще бъдат будни и полезни граждани на обществото ни! И тъй като доброто е заразно, те ще го пренесат там, където отидат. И ще бъдат промяната за едно по-чисто място, за една малка горичка, за грижа към животните и хората в неравностойно положение и в нужда. И съм абсолютно убедена, че Славейковци ще са добротворци“, категорична е г-жа Мая Кондова.

Comments are closed.