Славейковци се обучават да програмират с роботи

Ученици от четвъртите класове на нашето училище бяха избрани да участват в проекта на Регионална библиотека „Дора Габе“ „GENERATION CODE”, подкрепен от Посолството на САЩ и Фондация „Глобални библиотеки – България“. Обучението се провежда в рамките на грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмиране.

Десетте роботчета Финч, използвани в обучението, са предоставени на Регионална библиотека „Дора Габе“ от Посолството на САЩ в България и Фондация „Глобални библиотеки – България“, и представляват нов тип роботи за компютърно моделиране и информатика, предназначени да подпомагат овладяването на различни езици за програмиране от детска аудитория.

В обучението се включиха 10 възпитаници на СУ „П.Р.Славейков”, с обучител Димитър Георгиев, и ще продължи до 29 март 2019 г. Заниманията се провеждат два пъти в седмицата. Предвижда се курсът да завърши с решаването на задача в края на месец март, а най-добре представилите се ученици ще имат възможността да участват в пролетен лагер за напреднали по програмиране.

Директорът на библиотеката, Невяна Христова, подари на малките програмисти забавната книга Scratch - Програмиране за деца на Роузи Дикинс, в която ще открият пълен курс по програмиране на Scratch, който включва инструкции стъпка по стъпка от първите срещи със Scratch до създаването на работещ код и анимации; идеи за игри и интерактивни истории, които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене и др.

На едно от занятията по програмиране бе представена темата „Управление на движение с робота Finch”.
В рамките на заниманието бе реализирано програмно движение на робота по зададен маршрут, съответстващ на буквата F, първата буква от наименованието на Finch. Програмната реализация на движението на робота бе усвоена от децата с лекота, предизвика интереса и разпали ентусиазма на младите програмисти от СУ „П.Р.Славейков”.

Comments are closed.