СЛАВЕЙКОВЦИ ПРАЗНУВАТ

Средно училище “Петко Рачов Славейков“, училище със 112-годишна история, отбеляза своя Патронен празник! След две години празници, провеждани принудително в онлайн среда, днес, вдъхновени и окрилени, всички бяхме отново заедно за едно неповторимо и вълнуващо тържество. С множество мероприятия и богата празнична програма бе изпъстрена седмицата, посветена на нашия патрон. Славейковите дни, по традиция, носят емоционалния заряд на приемствеността, духовността и творчеството. Част от инициативите включваха изложби, беседи, четения, посещение на Етнографската къща, математическо състезание, кратък филм за живота и творчеството на Петко Славейков, тържествени тематични часове, спортни изяви и др. В тях ученици и учители отново съпреживяхме уроците по родолюбие, достойнство и отдаденост на народните дела, които ни е завещал Дядо Славейков и които ни правят завинаги част от една общност – Славейковци по дух и призвание.

С много вълнение и усмивки започна и празничният концерт, белязал кулминацията на Славейковите дни. „Туй, що старите започнаха, млади ще го вкарат в път“, казва Дядо Славейков. Затова ние, неговите наследници, със своята всеотдайност, упоритост и ежедневен труд защитаваме името Славейковци. Ние носим духа на вярващия в себе си млад човек, на мислещия, можещия. Затова са неизброими успехите ни – в науката, в изкуството, в спорта.“, бяха част от думите на водещите. Стихове, танци и песни огласиха Актовата зала на училището и допълниха празничната атмосфера, разкривайки вдъхновяващите таланти на нашите ученици, а  публиката истински се забавляваше на артистичните, танцовите и певческите умения на участниците и подобаващо аплодираше всяко изпълнение.

“Да се гради авторитет и име на училище е нелека задача, не се случва изведнъж и не е завинаги. Много хора преди нас са положили усилия за това. Днес нашият труд е ежедневен, полагаме го всички – ръководство, учители, ученици, родители. И когато сме изпълнили малките задачи за деня, когато всички имаме обща цел и вървим заедно към нея, прогресът е неизбежен. Тогава името на училището става знак за качество и гаранция за личен успех.“, каза в приветственото си слово директорът, г-н Георги Георгиев. Той поздрави учители и ученици за неуморния труд и постигнатите успехи и им пожела да следват със всеотдайност и упоритост избрания път.

Училище с традиции, учители с призвание, ученици с бъдеще! Това е днес нашето училище.

Нека продължаваме с много любов и добри дела да пишем историята му!

Нека бъдем горди Славейковци!

Comments are closed.