Славейковци поведоха шествието на Националния празник

За първи път Община Добрич организира на Националния празник на България празнично шествие „ПЪРВИТЕ“, предвождано от портретите на 11 видни възрожденци, поставили началото и участвали в борбите на народа ни за новобългарска просвета, църковна независимост и национално освобождение. Учениците на СУ „П.Р.Славейков“ бяха удостоени с честта да предвождат шествието, носейки портретите на първите: Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, д-р Петър Берон, Васил Априлов, Иларион Макариополски, Неофит Бозвели, Екзарх Антим І, Г. С. Раковски, В. Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев, както и на онези българи, които са свързали своето име с освободителните борби на Добрич и Добруджа и чиито снимки са налични към момента в архивните фондове – Иван Кършовски, Анастасия Димитрова, Иван Хадживълков, Кръстю Мирски, Стефан Караджа и Стефан Баев.


Славейковци и техните учители се събраха в двора на училището. Шествието се отправи към паметника на Захари Стоянов, където учениците поднесоха цветя и научиха любопитни факти за Националния празник. В 9.30 часа пред паметника на Васил Левски, пред храм „Свети Георги“, бе отслужена панихида от добрички духовници в памет на героите на Освобождението на България. Празничен водосвет благослови добруджанци за здраве и благополучие.
От храм „Свети Георги“ славейковци поведоха общоградското шествие към Мемориалния комплекс „Хан Аспарух“, където се проведе тържествен ритуал с отдаване на военни почести на всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за нашето Освобождение.

Comments are closed.