Славейковец с първа награда за илюстрация на детска книга

Първа награда в Международния студентски конкурс за илюстрация на тема: "Из приказния свят на Елин Пелин" спечели Григор Григоров, Славейковец от випуск 2016. Конкурсът е част от провелия се през май в Сливен 24-ти Национален фестивал на детската книга - единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга. Младият творец споделя, че избира да илюстрира „Ян Бибиян“, а техниката, която използва за направа на рисунките, е дигитална на графичен таблет.

Илюстрациите му са високо оценени от жури в състав: проф. Виктор Паунов, Петър Станимиров и Борис Стоилов, които са едни от най-видните и активни художници в сферата на илюстрацията и комикса в България в момента. Първите изяви и спечелени награди в сферата на изобразителното изкуство, Григор прави като ученик в СУ „П.Р.Славейков“ под вещото ръководство на г-н Здравко Тошев. Нашето момче е възпитаник на Националната художествена академия, специалност „Книга, илюстрация, печатна графика“ и понастоящем е магистър в същата специалност и изучава "Шрифт".

Активно се занимава в сферата на дизайна на книгата, илюстрацията, шрифта и графичния дизайн. От 2020 г. е преподавател в Профилираната гимназия за изобразителни изкуства “Проф. Николай Райнов” в София и обучава тийнейджъри в специалностите „Дизайн на печатни издания“ и „Компютърна графика“. По думите на директора на гимназията, г-н Руслан Драгостинов, Григор Григоров е изключително талантлив млад преподавател, който дава възможност на учениците да съчетават традиционните техники за рисуване с дигиталните умения.

През април 2022 г. негови възпитаници участват със свои творби в изложба, посветена на 30-годишнината на учебното заведение. Григор споделя, че иска да предаде знанията и опита, които е натрупал през годините, в които се е обучавал в Художествената академия, на своите ученици. Споделя още, че за него е мисия да помага на младите таланти да се развиват в сферата на изкуствата. Един от най-значимите проекти, над които е работил, е цялостният дизайн на луксозното издание на литературната класика "Война и мир" от Лев Толстой, в 4 тома, представени през 2021 г. от изд. „Кръг“. Страниците на шедьовъра се превръщат в платно за Теодор Ушев, който създава близо 50 изящни илюстрации. "Война и мир" е сред книгите на 2021 година, според екипа на Капитал.

Автор на снимката е Милена Радева, сайт "Българска илюстрация"

Comments are closed.