Седмокласничка от СУ „П.Р.Славейков“ с първо място на Национално състезание по изобразително изкуство

Екатерина Вълчанова от 7 а клас на СУ „П.Р.Славейков“ завоюва първо място сред седмокласниците на Националното състезание „Лаборатория за изкуство“, инициирано от МОН. Даровитото ни момиче е удостоено с грамота за призовото си място и с грамота от Председателя на Националната комисия – проф. д-р Бисер Дамянов, художник и преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“.
Според регламента на състезанието, учениците са разпределени в 5 възрастови групи – от 4 до 10 клас. В своята възрастова група талантливата възпитаничка на нашето училище грабна призовото място в надпревара с 38 участници от цялата страна. Състезанието се провежда в 3 кръга – общински, областен и национален, като се задава глобална тема, която обединява темите в различните кръгове. През тази учебна година общата тема бе „Спорт“. Състезанието провокира учениците да изявяват своите таланти в областта на изкуството и е своеобразна платформа за откриване на млади таланти.
Катя рисува от малка и това е заниманието, което ѝ доставя най-голямо удоволствие, макар да споделя, че още е много рано да определи дали това ще е нейният избор, когато порасне. Обича да рисува хора, а предпочитаната техника е графика – с традиционен молив или използването на специална програма за дигитални изображения на таблет. Не скрива, че е изкушена и от компютърната анимация, но признава, че има още много какво да научи. Не случайно сред любимите й предмети в училище са изобразителното изкуство и ИТ, но харесва и английския език, а с останалите предмети също се справя отлично. За националния кръг нашето момиче се класира с максимален брой точки на областно ниво, след като в първите два кръга се справя с практическо изпълнение на поставените задачи. В последния кръг състезанието включва тест, свързан с познанията на учениците от областта на теорията и историята на изкуството, носещ 30% от оценката. Задачата, която е била поставена на малките художници, е била изработването на плакат. Техниката на създаване включва освен графично изображение и текст, а идеята е синтезирано представяне на определена информация. И макар формата на практическата задача да е била изненада, Катя се справя блестящо. Продължавай да твориш и сбъдваш мечти, Кате!

Comments are closed.