ПРАЗНУВАМЕ БУКВИТЕ, СЛОВОТО, ДУХА!

СУ „Петко Рачов Славейков“ отличи 78 изявени ученици, 25 учители и 7 спортни отбора.

Всяка година на 24 май търсим връзката между себе си и празника, който честваме - Денят на великото, светлото и вечното слово! Денят на нашите букви – потребни като хляба, красиви и силни! Истинският празник на българския дух, който ни вдъхва смелост и вяра да вървим напред! Защото 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност, белязал миналото, настоящето и бъдещето ни!

На този ден свеждаме глава в знак на признателност към първоучителите и техните следовници и поглеждаме, с любов и гордост, към това, което сме постигнали ние. Защото това е нашата капчица в океана на духовното израстване и съхраняването на българската идентичност. Защото всичко постигнато е плод на съвместни усилия, много труд, но е и послание. Нашето послание за неугасващ творчески дух, желание за знания и нови хоризонти!

С 517 отличници, от I до XII клас, Славейковци посрещат Деня на българската просвета и култура. Многобройни са успехите, постиженията и наградите, белязали пътя ни. Горди сме със своите 78 изявени в различни области на изкуствата и познанието ученици и достойно продължаваме традицията, наследена от предходните поколения. И през настоящата учебна година Славейковци с лекота превзеха първи, втори и трети места на областните кръгове на олимпиадите по БЕЛ, математика, история, география, химия и показаха задълбочени знания и умения в среда на сериозна конкуренция. С четири първи, три втори и три трети места ни зарадваха участниците в математическото състезание „Европейско кенгуру“ и доказаха, че сме отличници и в точните науки. Впечатляващи са резултатите ни в областта на Компютърното моделиране и Лаборатория за изкуство, където имаме представители, класирани за национален кръг на състезанията. Освен високо ниво на знания и умения в различните предметни области, талантливите ни ученици постигат страхотни успехи в сферата на изкуствата и спорта. Първо, второ, трето място и куп поощрителни награди са част от актива на малките Славейковци от Областния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата – Добрич 2023“. Обичащите родното слово наши възпитаници демонстрираха отлична подготовка и творческо вдъхновение на VI Областен конкурс за есе на тема: „Каква е цената да бъдеш известен?“ и заслужено бяха отличени за оригиналните си размишления. Престижното второ място на Националния кръг на състезанието „Буквоплет“ също краси витрината на нашите успехи. Три отбора от СУ „П. Р. Славейков“ се класираха на националните финали на Ученическите игри 2022/2023. Училището ни е едно от трите в града с най-високи спортни постижения, най-много отбори, спечелили призови места в турнира и заслужено получи купата за комплексен победител във възрастовата група V – VII клас. Повод за гордост са постиженията на Тодор Петров, ученик от 12 а клас, безспорен лидер сред юношите под 20 години в страната, в дисциплината тласкане на гюле, републикански шампион, с множество рекорди и медали от национални и международни участия.

В навечерието на най-светлия празник на знанието сме горди със забележителните постижения на нашите ученици, които не са самоцел, а утвърдени в годините и резултат от упоритата работа на всички учители. С душа и слово, всеотдайно и неуморно, те изграждат духовната крепост на знанието и подготвят децата за пълноценна реализация като зрели хора. Двама са изявените педагози - г-жа Наталия Георгиева и г-жа Валентина Селенска - които през тази година са отличени от Община гр. Добрич за принос в развитието на образованието. 25 са наградените от директора на СУ „П. Р. Славейков“ преподаватели. Те получават признанието на ръководството и своите колеги за усилията и обичта, с които раздават себе си, за да изградят

нашите ученици като достойни и знаещи личности. Със своите значими постижения СУ „П. Р. Славейков“ продължава достойно да представя школата на училището и града ни на престижни конкурси и съревнования. Иновативни, можещи, знаещи - ученици и учители заедно градим своето бъдеще.

Гордеем се със своите успехи и благодарим на всички за поредното късче слава, което добавят във вековната история на училището.

Честит празник на буквите, словото и българската просвета и култура, скъпи учители, ученици, родители!

„Напред, науката е Слънце…!” Напред, за да бъдем! И да пребъдем!

Comments are closed.