Празничен концерт „Славейков в сърцата ни“

С литературно-музикалната композиция под наслов „Славейков в сърцата ни“ завършиха Славейковите празници, посветени на патрона на училището. В празничния концерт взеха участие ученици от всички степени и с много настроение сътвориха уникална феерия от слово, музика и танци, а за хореографията се погрижи младият талант Димитър Димитров – бивш наш възпитаник, който вложи сърце и душа в задачата си. Гости на празника бяха областният управител на област Добрич – г-н Красимир Кирилов, Председателят на Общинския съвет на Община град Добрич – г-жа Мая Димитрова, секретарят на Община град Добрич – г-жа Ася Грънчарова, общински съветници, бивши възпитаници и учители, родители, приятели на училището.
С мисъл за обичта и признателността на поколенията към големия наш възрожденец, учениците пресъздадоха най-важните моменти от живота на Дядо Славейков, вплетоха в едно минало и настояще и доказаха за пореден път, че с гордост носят името славейковци. Сцената се оказа тясна да побере таланта и емоциите на малките и големи момчета и момичета, които развълнуваха гости, преподаватели и съученици с артистичните си умения и всеотдайност. Всеки един от тях и всички заедно успяха да грабнат вниманието, да разпалят въображението и да вдъхновят присъстващите, представяйки заветите на Дядо Славейков и вярата му в българския дух и традиции.
„Има нещо величествено в благородното дело да създадеш училище, да му вдъхнеш неповторим дух, всичко това да превърнеш в традиция и най-трудното – с любов да го предадеш на поколенията да го развиват, пазят и да продължат делото. Такова благородно дело е нашето училище, училище, което обединява през годините хиляди хора. Обединява ни с онова позитивно и съзидателно нещо, което е невидимо за очите и се пази и носи само в сърцето. 109 години сме част от историята на българското образование! 109 години – просветителска традиция! 109 години – „отворени врати“ за четмо и писмо. Училище с минало, богато на спомени! Училище с настояще, изпълнено с предизвикателства! Училище с бъдеще, защото бъдещето расте в него! Да си учител и ученик в такова училище е чест и призвание. Този празник е най-значимият, най-вълнуващият, защото е повод не само за равносметка и вглеждане в историята, но и поглед към бъдещето. Уважаеми учители, в днешния празничен ден искам да поднеса уважението си към Вас, хората, които с вдъхновение, отговорност и търпение възпитавате и изграждате децата на България. Желая ви здраве, силен дух и воля да вървите всеотдайно напред по пътя на духовността. Уважаеми ученици, бъдете достойни следовници на вековната традиция на почит и преклонение пред знанието!“, заяви в словото си директорът на училището Георги Георгиев.
„Основоположник на българската възрожденска литература! Патриот и водач на църковната борба! Гениален самоук интелектуалец! Творец! Далновиден политически деец! Неслучайно предците ни в желанието си да изразят всеобща почит и любов гальовно го нарекли „Дядо Славейков". ПОКЛОН!“ С тези думи празникът приключи, а вдъхновените участници и публика заедно запяха „Хубава си, Татковино!“.
Празникът на училището ни направи съпричастни на магията на духа и традицията. Една традиция, която години наред обединява ученици, учители, родители-нашата училищна общност, защото всички ние вярваме, че за да вървиш напред, за да знаеш към какво се стремиш, за да успееш, трябва да знаеш кой си и от къде идваш, защото няма бъдеще без минало.

Comments are closed.