Посещение на Етнографска къща

   „Животът на Славейков” – това е мотото, което обедини учениците от шестите класове на СУ„П. Р. Славейков” при избора им на начин за отбелязване на Славейковите дни по повод нашия патронен празник. И какво по – подходящо място за провеждането на това мероприятие от Етнографска къща-град Добрич!

Животът на Дядо Славейков е вълнуваща тема за нашите възпитаници и запознаването с него започва от първи клас. И въпреки това винаги има какво още да се научи.

     В часа на класа запознахме учениците с интересни факти от живота на нашия патрон, като обърнахме внимание на творчеството му и по-специално на отношението му към народното творчество. В този смисъл започна своята беседа и уредничката на етнографската къща, като по-нататък умело направи плавен преход от живота и обичта на Петко Рачов Славейков към род и родина, към миналото и животът на нашите предци от град Добрич и околността. За учениците се оказаха особено интересни селскостопанските оръдия на труда, които повечето ученици виждаха за първи път.

     С вълнение разглеждаха различните стаи на къщата и с  емоция отговаряха на въпросите, гордо подчертавайки, че са ученици на училище „Петко Рачов Славейков”!

Comments are closed.