Никола Колев от 5 б клас е Читател на годината в РБ „Дора Габе“

Нашият Никола Сашков Колев от 5 б клас бе отличен от Регионална библиотека „Дора Габе“ като Читател на годината, в традиционните годишни награди на културната институция.
„Никола е дете извън клишетата и аз съм горда, че съм негов класен ръководител“, казва г-жа Мая Кондова и мотивира твърдението си. „Обикновено домашните любимци на децата са кучета и котки, но Никола отглежда …. гущер. "Младите не четат", казват обикновено възрастните. Никола обаче чете постоянно и със страст! Докато бяхме присъствено на училище, често ми се налагаше да го моля да затвори и прибере книгата си. Той винаги носи книга в чантата си и тя обикновено стои под чина му. А той ми отговаря, че книгата така го е увлякла, че не забелязва нищо друго около себе си. Така че не се изненадах, когато разбрах, че е обявен за Читател на годината в детска възрастова група на Регионална библиотека " Дора Габе" за 2020 г. С ентусиазъм и огромно желание Ники се включи в благотворителния маратон "Чрез спорт към знание 2". И настояваше да пробягаме повече обиколки, защото така ще се купят повече нови книги за библиотеката. Там се запозна с Николай Георгиев, който пък е отличен като Дарител №1 на библиотеката, а е и родител на наш ученик от 2 в клас. И не на последно място, Ники опровергава още едно твърдение на възрастните – че тези, които четат, не ги влече математиката. С изключително логичния си ум той зае трето място на областния кръг на олимпиадата по Математика през 2020 г.“, с гордост изрежда качествата на петокласника си г-жа Кондова.
„Никола е много интелигентно и будно дете. Няма случай, в който да заговоря за произведение или тема, и той да не я коментира и да даде пример. Книгата е постоянно пред очите му, на чина. Даже в часовете по български език му правя забележка да вдигне погледа си и да слуша. Не съм вярвала, че ще кажа на някого това, защото все обяснявам, че трябва да се чете и да се чете повече. Чувала съм и други учители да казват същото за Ники. За 35 години стаж съм срещала, преподавала съм на деца, които четат, обичат книгата, но за мен Ники е феномен! Не напразно някой, по-мъдър човек от мен, е казал: Четящият човек е добър човек! Ники е усмихнато и лъчезарно дете. Много искам да е пример за съучениците си и често го "назначавам за помощник- учител". Ники е дете, на което прощавам, когато нещо е сгрешил, но той ще е един от учениците ми, с които много ще се гордея, когато стоя пред телевизора и няма какво да правя!“ – говори за своя възпитаник преподавателят му по БЕЛ, г-жа Невяна Манова.

Comments are closed.