Наш ученик от 11 клас се обучава в САЩ с едногодишна стипендия

Ученик от 11 клас в СУ „Петко Рачов Славейков”, от началото на учебната 2017 – 2018 година се обучава в Southwood High School в Шривпорт (англ. Shreveport) – град в американския щат Луизиана. Това е Сабутай Седат Юнджюлер, от класа на г-н Симеон Чекелов.
Сабутай спечели едногодишна стипендия за обучение в САЩ, в конкуренция с връстници от различни държави. Подборът се основава на заслугите на ученика, доказани с отличен успех, много добро владеене на английски език, осъзнатото кандидатстване, препоръка от учител и демонстрирана готовност за преживяване на едногодишен обмен.

Той кандидатства по програма YES, финансирана от Държавния департамент на САЩ, която предоставя възможност на ученици от цял свят да прекарат една учебна година отвъд океана. Обменната програма е основана от Американския конгрес през 2002 г. В България тя стартира през 2016 година.
Програмата осигури на Сабутай двупосочен самолетен билет, месечна издръжка, медицинска застраховка, обучение в средно училище и настаняване в приемно семейство.
За Southwood High School и живота си в Съединените щати Сабутай Юнджюлер разказва: „В училището ми има 700 ученици от 9 до 12 клас. Започваме в 8.15 ч. и свършваме в 16.00 ч. След часовете имам тренировка по футбол. За американците спортът е най-важното нещо. Много от университетите дават пълни стипендии на добри спортисти, за да играят в техните отбори.”
Всеки учебен час продължава по 55 минути, а междучасията са по 5 минути. „Тук нямам клас както в България, защото всеки сам избира предметите, които да учи и след това цяла година посещава класовете, които е избрал. Учениците, с които съм в час по английски език, например, не са същите, с които съм в час по химия. В Шривпорт сме повече от 10 ученици, които се обучаваме по програмата YES. Има момичета и момчета от Германия, Италия, Украйна, Либия, Индия, Ливан, Мали. Запознах се с ученици от Йордания, Пакистан, Газа, Сенегал и от почти всички страни на Балканите. Имам приятели от цял свят, което е много хубаво! След осемте часа в училище и тренировката по футбол отивам с приятели в McDonald’s, Wendy’s Pizza, на кино или просто се разхождаме и си говорим. Ходим на еднодневни екскурзии, спонсорирани от училището, до други градове. Често гостувам на приятели, което е много хубаво, защото почти всички шофират и разстоянията не са проблем. Понякога ходя на фитнес с приемното ми семейство, с което се разбираме много добре. Неотдавна бяхме в Канзас и Оклахома, а след това в Тексас. Скоро ще пътуваме заедно до Ню Орлиънс, а после и до Флорида.

Образованието тук, според мен, е по-лесно в сравнение с България. Зависи, обаче, дали имаш трудни или лесни предмети. Има обикновени класове, в които е лесно, но има и интензивни класове, High Intensive, които са доста по-трудни. Това, което най-много харесвам в американското си училище, е разнообразието. Съществува голям избор от всякакви учебни дисциплини, които можеш да изучаваш, много спортни отбори и клубове, които предлагат различни дейности, участия в множество инициативи по всякакви поводи – фестивала Red River Revel, обикаляне по домовете за Хелоуин, работа за различни организации. Наскоро работих в един от най-добрите колежи, където годишната такса за обучение е 50 000 долара.
Препоръчвам на всички да кандидатстват за стипендия по програмата YES, защото наистина е невероятно. Животът и обучението тук ми харесват много, но не съм сигурен дали бих могъл завинаги да остана в САЩ. Понякога не ми се връща у дома. Но има моменти, в които просто искам да съм в България!“, разказва Сабутай.
В началото на месец март Сабутай представи проект Virtual Exchange, в който участници бяха съучениците му от двете училища. Момичетата и момчетата от СУ „П. Р. Славейков“ и Southwood High School си размениха видеопослания, в които си задаваха въпроси и разказваха за себе си, за своите хобита, за любимия си спорт, за училището. Благодарение на участието на Сабутай в обменната програма, децата от двете държави получиха уникалната възможност непосредствено да общуват със свои връстници от другия край на света и да научават от първо лице за друго общество и за друга култура.
Сабутай ще се върне в родината през юни. Тогава му предстоят изпити по всички предмети от учебния план за 11 клас. През учебната 2018 – 2019 година той отново ще е ученик в СУ „П. Р. Славейков“, в 12 а клас. Независимо от обема учебен материал, върху който ще държи изпити, няма съмнение, че Сабутай Юнджюлер отново ще се справи. Като ученик в Southwood High School, той е избрал доста сложна програма. Сред учебните дисциплини, които изучава всеки ден, са нелеки предмети като химия, геометрия и американска история. Първият учебен срок в Съединените щати нашето момче завърши само с отлични оценки по всички предмети!
Снимки: Личен архив

Comments are closed.