НАГРАДИ ОТ ЛИТЕРАТУРЕН КОНКУРС ЗА СЛАВЕЙКОВЦИ

Приключи VI Областен конкурс за есе. Учениците от СУ „Петко Рачов Славейков“  традиционно се включиха в конкурса, организиран от Младежки център „Захари Стоянов“ и Община Добрич. Ежегодно в навечерието на Коледа, събитието дава възможност на млади литературни таланти да разсъждават над различни въпроси от младежкото ежедневие, да разкриват светоусещането си и да споделят възгледите си за заобикалящия ги свят.

      Тази година темата, по която писаха повече от сто деца и младежи от цялата област, беше „Каква е цената да бъдеш известен?“. Невероятни гледни точки, размишления и дори разкази по темата изпратиха младите славейковци. Компетентното жури оцени творбите в две възрастови групи и определи най-добрите сред тях.

      В първа възрастова група награди получиха Мирела Минчева, Витомир Тодоров и Ясмин Нурвет от VI клас.

      Във втора възрастова група бе отличена Виктория Златева от XI клас.

      Наградите на талантливите славейковци са доказателство, че всяко положено усилие дава резултат и носи увереност. Споделяйки мнение по обществено значими теми, те правят поредната крачка към изграждането си като личности!

      С удоволствие и с разрешение на авторите представяме откъси от наградените текстове.

         Още от деца сме свикнали да получаваме одобрение от хората около нас, дали от учителите в училище, получавайки оценки за представянето си, или вкъщи от родителите и близките си хора. …Не трябва да се стремим да бъдем перфектни за някого, а трябва да бъдем най-добрата версия на самите себе си. Нека да се чувстваме добре в кожата си, да се грижим за личния си комфорт и нужди, да правим нещата, които ни носят удоволствие и радост. Ако живеем и се водим от мисълта да угодим на другите, никога няма да бъдем щастливи.

       Важното е да полагаме усилия и да се учим вътрешно да се харесваме. Трябва да се поощряваме сами всеки ден, вместо да чакаме другите да го правят: за всяко малко постижение, напредък или преодолян страх. Да не сравняваме живота си с този на околните, да имаме свой собствен път и да се справяме с предизвикателствата по него.

Мирела Минчева VI А клас

     Потребността на човека да получава симпатии от свои и чужди е естествена, но това категорично не трябва да се превръща в самоцел – в противен случай рискът да бъдеш не само отритнат, но и победен, е гарантиран.

     За съжаление, всеобщата нагласа на обществото е да бъде със силните на деня, независимо от средствата, с които постигат влияние. Ако днес си на върха, то и последователите ти няма да закъснеят. А за утре… нищо не се знае. Едно подхлъзване може да те запрати в дълбините на океана, а ти изплувай както ти е възможно, ако въобще имаш този шанс…

     Вярвам, че преди да пожелаеш чуждото одобрение, трябва да извървиш пътя на себеопознаването – да се вгледаш дълбоко в душата си и да изкорениш всичко онова, което ти пречи да я обикнеш. Само онзи, който се убеди във вътрешната си красота, може да изисква погледа на другите. Тогава, когато постигнеш мир със себе си и сключиш договор със съвестта си, ще бъдеш готов да плащаш цената на това да бъдеш харесван.

    Виктория Златева XIА клас

Comments are closed.