Маратон на четящите Славейковци

За поредна година Славейковци с вълнението на откриватели се впуснаха в необятния свят на книгите и станаха част от Националния маратон на четенето. Това е една от прекрасните и вече утвърдили се традиции в СУ „П. Р. Славейков“. Най-запалени и активни бяха учениците от 1. до 4. клас, които трепетно очакваха срещите си с вълшебни светове и интересни истории. Инициативата, подкрепена от по-големите ученици и учителите, стартира още през март, във връзка с Международния ден на приказката. В поредица от срещи, малчуганите от първите класове, заедно с четвъртокласниците, съпреживяха приключенията на любимите си герои от приказките на Шарл Перо, братя Грим, Ханс Кристиан Андерсен. Насладиха се и на историите за „Работна мецана”, „Дядовата ръкавичка”, „Юначното петле” и „Медената пита”.

Част от второкласниците гостуваха на Регионална библиотека „Дора Габе“- град Добрич, за да се потопят в „Магията на приказната история“ и с удоволствие се включиха в играта „Познай приказката“, в която с рисунки или жестове предизвикваха своите съученици да открият любими герои и приказки.

Своеобразният празник на книгите бе наситен със срещи на учениците от втори клас с безценните и неизчерпаеми източници на знание и забавление и в библиотеката на училище „Славейков“.

По повод 130 години от рождението на поетесата Елисавета Багряна, ученици от 3 клас проведоха час по извънкласно четене в училищната библиотека. Те представиха едни от най- популярните стихове на голямата ни поетеса, посветени на любовта към родината, майката и родния дом, и се запознаха по-обстойно с творчеството ѝ. В маратона се включиха г-жа Анна Иванова и г-жа Сийка Колева, заместник-директори в училище „Славейков“, които споделиха с третокласниците своята любима приказка и им пожелаха винаги да бъдат приятели с книгите, защото прелиствайки страниците, ще откриват нови светове, ще бъдат по-човечни и по-добри.

Пред седмокласниците, своето послание за любов към четенето, с откъс от невероятното произведение на Екзюпери „Малкият принц“, представиха и ученици от 10 и 11 клас. Всеки прочит на трогателната и нежна история за нещата, които често не забелязваме в забързаното си ежедневие, ни кара да се замислим и да ценим приятелството, доверието, миговете, в които сме щастливи, категорични бяха изпълнители и публика.

На пръв поглед – книгата е набор от изписани листове, но този, който има очи за нейната магия и може да вникне истински в редовете ѝ, получава истинско богатство. Ценете го!

Comments are closed.