Клуб „Активни заедно!“ на гости при пожарникарите

Шестокласниците от клуб "Активни заедно!", с ръководител г-жа Мая Кондова, посетиха Пожарната на гр. Добрич. Тя се оказа много голяма, защото покрива самия град и над 60 села в областта.
Славейковци бяха посрещнати от Йордан Йорданов - началник Районна служба, който обясни, че Пожарната всъщност се казва "Пожарна безопасност и защита на населението" и че те се намесват не само при гасене на пожари, но и при наводнения, бедствия, катастрофи и други аварийно-спасителни акции.
Началник група Противопожарен контрол Петър Петров разведе децата и им показа Оперативния център, който работи денонощно. Там постъпват пренасочените сигнали от телефон 112. На смяна има винаги по три екипа: един, който обслужва града; втори - общината и трети, който да им окаже допълнителна помощ при по-мащабни действия.


Автомобилите са 21, като за всяко дежурство в готовност са 5. Има много важно изискване към температурата на гаражното помещение, а именно – да не пада под 5-10 градуса, за да не замръзва водата за гасене в цистерните.
Шестокласниците видяха специалното оборудване от дълги маркучи за гасене; огромни клещи за разрязване на ламарина при катастрофи; каските и противогазите и предпазното облекло на спасителите.
Момчетата се впечатлиха от "пилона", по който се спускат пожарникарите от помещенията, където дежурят до гаража с пожарните автомобили, както и от "оранжевия танк", който всъщност е влекач за издърпване на закъсали в снега коли.


Момичетата попитаха има ли жени-пожарникари и бяха изненадани, че има и дори, че са и началник служба.
Учениците разбраха, че за да станеш пожарникар, се изисква отлична физическа форма, психическа устойчивост и че всички се явяват на тестове като в училище за знания по химия и физика.
Всички деца се качиха в кабината на една от пожарните коли, пробваха каска с шлем и се снимаха за спомен. Разгледаха и музея, където се съхраняват стари униформи, оборудване и снимки.
Учениците разбраха, че колкото и трудна и отговорна да е професията, накрая си удовлетворен от това, че си спасил човешки живот и имущество.

Comments are closed.