Европейски ден без жертви в СУ “П. Р. Славейков“

Учениците от нашето училище се включиха активно в отбелязването на Европейския ден без жертви на пътя. Във фоайето на втория етаж беше подредена изложба на рисунки, изобразяващи различни ситуации на пътя. Малките художници от първи до четвърти клас умело илюстрираха правилните начини за пресичане и поведение на пътя.
Учениците от втори „а“ клас проведоха състезание „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя“, на което присъстваха и родители. Децата се разделиха на шест отбора и много точно пресъздадоха с картинки и ситуации опасен и безопасен пешеходец, кои са опасни велосипедисти и как да караме безопасно велосипед.
Учениците от 5 и 6 клас присъстваха на лекция – демонстрация, изнесена от инспектор Георги Димитров от Пътна полиция град Добрич и доброволците Полина и Джош от БМЧК. Инспектор Димитров разясни какви правила трябва да спазват учениците, в зависимост от ролята им на пътя – като пешеходци и колоездачи. Оказа се, че славейковци знаят много добре какви са правилата за движение и защо трябва да слагат колани, когато се возят в автомобил.
Доброволците от БМЧК показаха на децата кои са основните правила и начини за оказване на долекарска първа помощ. Учениците взеха активно участие в демонстрацията. Показаха знания за човешкото тяло и неговите възможности. Любопитство предизвика обяснението по какъв начин можем да помогнем, ако пострадал на пътя не диша.
Учениците от 4 клас пресичаха безопасно на кръстовището до училището. То е урегулирано със светофарна уредба и на практика децата приложиха знания как и кога може да се пресича.

Comments are closed.