Две първи награди за славейковци на X Детски фестивал „Бялата лястовица”

Първа награда в категория Драматичен театър и първа награда за изпълнение в категория Музикален театър получиха ученици от Театрално студио при СУ „П. Р. Славейков“ на Десетото, юбилейно издание на Детския фестивал „Бялата лястовица“. Председателят на журито, актьорът Красимир Демирев, връчи наградите и поздрави младите си „колеги“, като им пожела следващи творчески успехи.
Славейковци участваха с две формации във фестивала, който традиционно се провежда през пролетта в гр. Генерал Тошево. Участниците в Театралното студио на г-жа Силвия Стойчева представиха модерен прочит на класическата приказка „Снежанка и седемте джуджета“. Към мотиви от творбата на братя Грим и приказката на Ами Тола „Снежанка“, учениците от 9 и 10 клас добавиха танци, а краят бе абсолютно неочакван. За огромния си талант и сърцатата си игра славейковци получиха заслужени аплодисменти.
Театралната трупа на Димитър Димитров, бивш възпитаник на училището, изпълни спектакъла „Госпожа Стихийно бедствие“. Художествената формация „ Step by step” /Александра Кючукова, Сълзина Ивайлова, Берке Бююкмерич, Йордан Лазаров и Виктор Димитров/ разсмя публиката със своята интерпретация на част от емблематичното представление на голямата Стоянка Мутафова.
Фестивалът има за цел да покаже оригинални, тематични и сюжетни произведения в различните жанрове на танцовото и театралното изкуство, както и да даде възможност за нови контакти и шанс за изява на значителен брой деца и млади хора. От тази година, за пръв път в регламента, освен танцови състави, бяха включени и театрални изпълнения във втория ден на фестивала. И макар танцовият конкурс да има по-сериозни традиции, организаторите изразиха надеждата, че „Бялата лястовица“ ще се превърне в място за изява на млади таланти от различни области в нашия регион.
В тазгодишното издание участие взеха около 300 участници. Организаторите, Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина-1941”, освен добрата организация на събитието, осигуриха и наградите-купи, дипломи и предметни награди.

Comments are closed.