Два празника в 6 б клас

„Ако семейството е нашият пристан, то вярата и духовността са нашият стожер в минали, днешни и идни времена“. По тази причина учениците от 6 б клас, с класен ръководител г-жа Атанаска Илиева, решиха в един ден да почетат делото на Светите братя Кирил и Методий и да отбележат Международния ден на семейството. В съзнанието на шестокласниците семейството е извор на любов и подкрепа, спомени и мечти, а 11 май - ден, в който да си спомним за двамата братя - мисионери на християнството, създатели на азбуката – глаголица, радетели на духовност, вяра, обич и добро.
Виртуалният празник на будните славейковци започна с химна на българската просвета „Върви, народе възродени“, по стихове на Стоян Михайловски. Всички шестокласници се бяха постарали много и с искрено желание представиха своите проекти по темата. Виктор и Георги разказаха това, което са научили, докато изготвят своите презентации за Солунските братя. Техните познания провокираха и съучениците им да се включат по темата като своеобразни пазители на духовността.
Виртуалният празник на словото, светлината и духовността съвсем естествено премина в тържество на вярата, обичта и доброто или всичко онова, което свързваме със семейството. Голямо вълнение предизвикаха в шестокласниците презентациите на Йоанна и Никола, посветени на Международния ден на семейството. Интуитивни, искрени, знаещи, можещи и търсещи – децата съвсем естествено достигнаха до извода, че семейството е не само онова, към което принадлежим по кръв, а и онова, което сам си избираш - приятелите, а като се позамислиха още малко, осъзнаха, че всички ние принадлежим към едно голямо глобално семейство.
Светът е нашето семейство! Ние сме пазителите на доброто, ние сме миротворците и разпространителите на духовността!

Comments are closed.