Деветокласничка от СУ „П. Р. Славейков“- с награда от Община – гр. Добрич

Славейковци се включват в „Градска рециклиада“

Талантливата деветокласничка от СУ „П. Р.Славейков“ Ивайла Пейчева беше наградена  днес лично от Кмета на Община град Добрич, г-н Йордан Йорданов, като победител в конкурс за написване на тематично четиристишие с акцент разделното събиране на пластмасови бутилки и метални кенове. Нашето момиче е автор на слогана за „Градска рециклиада“ - съвместна кампания на Община град Добрич и ЕКОПАК България. Ивайла споделя, че се включва в конкурса по настояване на своята майка, но идеята ѝ допада, тъй като самата тя вярва, че за да бъде нашият град, нашата страна, нашата планета едно по-добро място, хората трябва да живеят в хармония с природата. А това означава да я пазим. Четиристишието се ражда спонтанно, а вдъхновението за него идва от разбирането на Ивайла, че ежедневните малки стъпки на всеки един от нас могат да помогнат за съхраняване на заобикалящата ни околна среда. Когато се ангажираме чрез действия за опазване и природосъобразен начин на живот, когато подкрепяме разделното изхвърляне на отпадъци и рециклирането, това формира нагласи и поведение, които реално могат да променят света около нас.

В СУ „П. Р. Славейков“ имаме традиции в доброволчеството и активно възпитаваме младите хора в съпричастност към околната среда. Славейковци за поредна година се включват в кампания за разделното събиране на пластмасови бутилки и метални кенове. Екосъстезанията между училища и детски градини на територията на Община град Добрич имат за цел да образоват децата по най-подходящ начин и да ги приучат да събират отпадъците разделно, за да запазят природата по-чиста и по-приятна за всички. Мащабната инициатива, която се провежда в 14 общини в България от март до декември 2023 г., е под мотото: „Рециклирай пластмасовите бутилки и метални кенове - Спаси живот!“ и цели да запази природата от стотици тонове отпадъци и да осигури животоспасяваща първа помощ при внезапно спиране на сърдечната дейност.

В нашия забързан, мобилен и сложен свят понякога забравяме, че това, което можем да направим днес, със собствени усилия, е грижа за самите нас и всички ние, заедно и поотделно можем да създаваме и променяме бъдещето.

Comments are closed.