Ден на Земята в СУ “Петко Рачов Славейков“

Под мотото „Да опазим природата и планетата! Можеш да го направиш и ти!“ Славейковци отбелязаха Международния ден на Земята. С желание и много свежи идеи ученици от всички степени се включиха в различните инициативи, обединени от идеята, че трябва да обичаме и пазим майката Земя, за да ни има всички нас. Цветна и креативна изложба от макети беше подредена във фоайето на училището. За изработването им децата бяха използвали естествени материали, с посланието, че природата ни дава всичко и трябва да живеем в хармония с нея, като я опазваме.

С общ макет участваха и седмокласниците от клуб „Активни заедно“, които от 3 години работят активно за обогатяване и затвърждаване на екологичните им знания, както и на уменията им за саморегулиране на поведението при общуване с околната срeда. Учениците споделят, че тяхната мечта е да живеят зелено, чисто, устойчиво и социално справедливо. Това е била мотивацията им да изработят проекта, прилагайки иновации в следните направления: еко строителство с естествени материали, производство на електричество от неизчерпаеми източници /соларни панели и вятърна турбина/, поливна система с дъждовна вода за ефективно използване и разпространение на водата, отглеждане на екологична продукция.

С любопитството на откриватели учениците от гимназиален етап се впуснаха в лабораторни експерименти - наблюдаваха, отчитаха, доказваха  природни закономерности и изготвиха впечатляващи презентации, с които обогатиха знанията на всички за заобикалящата ни среда. Пъстри постери, рисунки и плакати украсиха класните стаи, напомняйки, че сме част от най-интересното и загадъчно чудо, наречено Природа.

Сертификати за участие получиха всички, а най-оригиналните идеи бяха класирани и отличени от специална комисия. Реализирането на различни дейности, с които да подпомогнем опазването на животинския и растителен свят, формирането на екологична култура и примерът за живот в хармония с природата са нашият мъничък принос за по-чиста и здравословна околна среда и съхраняване на живота на планетата, категорични са участниците в инициативите. Хубаво е да си напомняме по-често, че трябва да пазим Земята, да не се опитваме да я променяме насила, защото ние имаме огромна нужда от нея – тя е нашият дом.

Comments are closed.