Бивш възпитаник на СУ „П.Р.Славейков” – успешен треньор по танци в Лондон

От ученическата скамейка в СУ „Петко Рачов Славейков”, през клуба по спортни танци „Фантастика” Живко Янков сега е успешен треньор в “Arthur Murray” (Артър Мъри), Лондон. Възпитаниците му печелят безброй награди, заради които той е избран да заеме главна роля в студиото в Лондон – негов управител.
Живко Янков е завършил основното си образование в нашето училище. Негова учителка от първи до четвърти клас е г-жа Тодорка Радилова. Той е бивш възпитаник на клуб по спортни танци “Фантастика” - гр. Добрич, с ръководител покойния Здравко Даскалов. През 2004 година преминава в един от най-добрите клубове в България - Клуб по спортни танци “Настроение” – Русе, с ръководители Елена и Иван Деспотови. В момента Живко живее и твори в Лондон.
Докато е в България, той се състезава и представя името на клубовете и страната на много европейски и световни първенства. Един от първите му успехи е „Златна статуетка“, връчена от президента на клуб „Фантастика“ Здравко Даскалов. Като състезател в клуб по спортни танци „Настроение“, Живко става 5-кратен шампион на България в дисциплината формейшан – латиноамерикански танци и финалист на европейско първенство в същата дисциплина. Печелил е многобройни състезания в страната и чужбина в дисциплина Стандартни и Латиноамерикански танци.
Благодарение на всички свои постижения, Живко получава покана за работа от собственика на студио „Артър Мъри” в Лондон – Рио Ал-Асир. Студиото е от веригата студия за спортни танци „Артър Мъри”. Веригата има 106 години опит в спортните танци и към момента могат да се преброят 280 студия в 23 страни в света.
От началото на 2015 година Живко придобива правото да преподава спортни танци в Англия, като се присъединява към треньорския колектив на студиото.
Бившият славейковец разказва как протича животът му в Англия и кое е онова, което различава тяхната школа от българската.
Докато в България децата започват да тренират спортни танци от 4-5 годишна възраст, с цел да се състезават, то в Англия спортните танци са популярни сред всички възрастови групи. Причините са много и най-различни: двойки отиват в студиото месеци преди сватбеното си тържество, за да им направят хореография и за да научат своя първи сватбен танц; други започват да танцуват по лекарска препоръка, заради благоприятното влияние на танците при редица заболявания – подпомагат борбата срещу деменция и Алцхаймер, стимулират оросяването на крайниците и забавят развитието на артрит; трети намират в студиото и в инструктора по танци разбиране и съпричастност при загуба на близък човек; не са малко и тези, които се обръщат към танците в борбата си срещу наднормено тегло и застоял начин на живот.
За някои спортните танци са предизвикателство в желанието им да се докоснат максимално до преживяното от любимите им актьори, спортисти, певци – участници в популярното там състезание „Танцувай със звездите”. Също така много от обучаващите се са бивши спортисти и ръководители на големи компании, адвокати, лекари...
Живко преподава спортни танци на едни от най-успелите хора в Лондон и света: Дъглас Ашпол – графичен дизайнер и директор на най-голямата и успяла компания за производство на химикали в света „Хай Ненко”; Лорейн МакАслан – една от най-успелите британски цигуларки с редица индивидуални репертоари - дебютира с „Бернския” симфоничен оркестър и също така е преподавала в Кралската музикална академия. През 2006 година наследява Лорън Джаксън като първа цигулка в квартета „Maggini”.
През изминалите три години и половина Живко обучава хора от всички възрасти и ги подготвя за състезания. Веднъж в месеца се провежда шоу, в което обучаваните хора показват своите постижения и умения. Тук може да си на 8 или на 108 години и все още да танцуваш и да се състезаваш – казва Живко. Най-малките са 5-годишни, най-възрастният състезател в „Артър Мъри“ е 98-годишен, а в студиото в Лондон – 94-годишен.
Възпитаниците на Живко печелят безброй награди, заради които той е избран да заеме главна роля в студиото в Лондон – негов управител.
В края на 2016 година студиото печели Приз за най-бързо и успешно студио в Лондон и наградата Най-добро студио ”Top Studio” от веригата „Артър Мъри” в Европа. Живко грабва титлата „най-добър специалист сред мъжете-треньори”. Освен инструктор, Живко е и състезател по Американски стил, наричан още „American Rhythm and Smoothи” към „Артър Мъри” Лондон.
На отворено международно състезание в Барселона (Испания), на световен ранг в категория Професионалисти по латиноамерикански (Rhythm) и Стандартни (Smooth) танци, Живко и неговата партньорка Камила заемат две втори места в дивизия „Изгряващи звезди”, едно трето и едно четвърто място в дивизия „Отворен професионален шампионат”.
Младият човек пожелава на всички добричлии много здраве и успехи и да вярват в себе си и в мечтите си!

Comments are closed.