СУ „П. Р. Славейков” е партньор на програмата „Съдебна власт”

СУ „П. Р. Славейков“ е партньор на Окръжен съд – Добрич, по образователна програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Програмата се провежда съвместно от ВСС и Министерство на образованието и се реализира с участието на съдии, прокурори и следователи. Инициативата е насочена към формиране на правна грамотност и култура сред учениците и с нея се реализира един от елементите на гражданското образование.
Наши ученици от X и XI клас ще посещават лекции, симулативни процеси, ще проведат дискусии. Лектори ще бъдат съдиите Георги Павлов, Калиптен Алид и Галатея Ханджиева, която е и председател на Окръжен съд – Добрич.
Програмата стартира с урок за структурата и функциите на съдебната власт у нас и професиите съдия и прокурор. Лекцията на съдия Георги Павлов беше посрещната с внимание и с множество въпроси от страна на учениците. Срещата със съдията провокира и вълна от етични и философски разсъждения за основните човешки права и свободи, за престъплението и наказанието, за смъртната присъда и за това дали може тя да бъде разглеждана като форма за възстановяване на справедливост.
През следващите пет месеца нашите ученици ще учат как да защитават правата си чрез съдебните институции, кои са видовете съдебни услуги, как да се предпазват от престъпления, свързани с хулигански прояви, насилие, трафик на хора. Във връзка с председателството на България на Съвета на Европа младежите ще научат повече за европейското право и за правата си като европейски граждани.

Comments are closed.