24 май – Празник на духовността

Учениците от 4 а клас, заедно със своя класен ръководител г-жа Цонка Илиева, обявиха седмицата от 18.05. до 22.05. за празнична, по повод 24 май – Ден на славянската писменост, на българската просвета и култура.
Учениците се разделиха на екипи, а задачите бяха поставени две седмици преди това. Тържествената седмица започна с представяне и обсъждане на съчинения на тема „За книгите“. В тях те разказваха защо са създадени книгите, кога са се появили за първи път, как са изглеждали първите книги, споделяха интересни факти за най-голямата и най-малката книга в света. Споделиха своето мнение за значението на книгите в живота на хората.
В следващите дни всеки един от тях представи пред своите съученици във виртуалната класна стая стихотворение или откъс от художествено произведение, посветено на предстоящия празник. Учениците вложиха много старание, ентусиазъм и емоция в изпълнението си. Изготвиха красиви проекти и интересни презентации, които сами представиха пред съучениците си. В тях бяха посочени интересни факти за братята Кирил и Методий, за създаването на славянската азбука, за отбелязването на този празник в годините назад. Част от учениците нарисуваха картини на тема „Как празнувам 24 май“, а в часа по музика разказаха за това, как е роден химнът „Върви, народе възродени“.
Четвъртокласниците научиха много за този празник и по нетрадиционен начин ще го отбележат подобаващо. Нека пазим своето най-голямо богатство и гордост – словото! То ни е помогнало да оцелеем в трудни моменти и да се запазим като нация. Няма нищо по-красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието!

Comments are closed.