Славейковци мислят и живеят здравословно

За втори път в СУ ”П. Р. Славейков” функционира клуб „Мисля и живея здравословно”. Негов ръководител е г-жа Мая Кондова – преподавател по География и икономика и класен ръководител на 5 б клас. „Като дългогодишен преподавател, който често извежда учениците сред природата, смея да твърдя, че те имат много теоретични знания по различните предмети, но не и обща теория и представа за функционирането на човешкия организъм, на процесите в природата, както и на връзката човек-природа. Затова си поставих за цел на клуба да запозная учениците с природосъобразния начин на живот, насочен към личното здраве и неговата превенция, както и към здравето на природата, изразяващото се в екологичното възпитание,” обяснява г-жа Кондова.

Петокласниците се включиха в благотворителния маратон „Чрез спорт към Знание-2”. Посетиха интерактивната изложба „Пътят на червеногушата гъска” и с интерес изслушаха лекцията на Михаил Илиев от БДЗП. „Там играхме на дама с фигура-макет на гъската. Проследихме прелетния й път от Арктична Русия до крайбрежието на Черно море, общо 6000 км. Научихме, че в Крайморска Добруджа се срещат 237 вида птици: черногърбо каменарче, сокол орко, алпийски бързолет, обикновен пчелояд, средиземноморски буревестник, червеногуша мухоловка, северен славей, червеноноги ветрушки и др., които се срещат през различните сезони. Наблюдават се при нос Калиакра, залив Болата, Шабленска Тузла, Дуранкулашко езеро. Получихме QR-код, който след сканиране ни откри най-интересните места за наблюдение на птици и местата за културен туризъм: архитектурни резервати „Яйлата”, „Калиакра” и „Дуранкулашко езеро”, както и маршрути за колоездене и локациите с най-фотогенични места: Шабленския фар, рибарското селище, каменната арка Тюленово, залив Болата, Яйлата и нос Калиакра.
Здравословният начин на живот ни отведе в зоопарка, където се трудихме доброволно: шкурихме павилиона с клетките на птиците и прочистихме горичката от изгнилите клони, които натрупахме на големи купчини за дробене и създаване на почва. Чухме лекция за калориите в различните видове храни - протеини, въглехидрати и мазнини. Децата се учат да ги разпознават и да знаят как и кога организмът ги „гори”. Говорихме и за примерно здравословно меню, съобразено с тяхната възраст“, разказва г-жа Мая Кондова.
Пандемията ни затвори и обездвижи. Затова, когато научихме за националната инициатива - Lunch Break Run, веднага се включихме, и то два пъти. Раздвижихме се със загряващи упражнения, а после побягахме 2,5 км около езерото, казват петокласниците от клуба.
Децата си организирали сами вело-пеши-тротинетков поход в градския парк. В него всеки се включил с превозно средство по избор. Важното било да са заедно, да спортуват и се забавляват открито.
„Бяхме и на обучение ”Зелен инкубатор”, където доброволци от неправителствената организация „Зеленият пламък” ни разказаха за пермакултурния дизайн, разделното събиране на отпадъци /8 R-нашият отпечатък/. Обсъдихме и общия ни проект „Чудна градина в училищния двор”, която е по идея на децата от 5 б клас, но с която ще ви запознаем друг път, в отделен разказ“, обещава г-жа Кондова.

Comments are closed.