Славейковци участваха във форума „Добрич в бъдеще време 6.0“

Учениците от клуб "Мисля и живея здравословно", с ръководител г-жа Мая Кондова, участваха във форума "Добрич в бъдеще време 6.0".
Събитието се провежда за 6-ти пореден път и има за цел да събере идеи за развитието на града ни от успели добричлии, живеещи в чужбина и местни НПО, като ги обедини в обща визия за бъдещето на Добрич. Изданието се фокусира в: активността на младите и ангажирането на обществото с развитието на града.
„Ние участваме, с нашите приятели и ментори Доброжънци, в създаването на макет на еко селище. В превръщането на Добрич в еко селище ние, малките Славейковци, виждаме бъдещето на града ни.
Кристина създаде къща от природни материали: камък за стените и листа за покрива. Помислила е и за кладенец, с който да реши проблема с водата. Даниел, Александра и Никола се представиха с дървени къщи. Но макар и от еднакъв материал, конструктивно те силно се различаваха.
Даниел създаде семпла къща за сметка на околното й пространство, където разположи много алеи с дървета и цветя, които подобряват чистотата и качеството на въздуха.
Александра и Никола предвидиха соларни панели на покривите, за да използват слънчевата енергия като най-чиста, евтина и неизчерпаема. С нея те отопляват жилищата си и затоплят вода за битови нужди. Никола е добавил кладенец с геран от минерали и за разкош- езеро с живи рибки.
Всички участници са съобразили изложението на домовете си, като входната врата и прозорците са на юг, за да използват максимално слънчевите лъчи за осветление и отопление. Тоест, домовете, проектирани от децата, са енергийно ефективни, а кладенците към тях ги правят и водно независими. С този макет на еко селище ние споделяме нашето желание градът ни да се развива екологично и модерно, за да бъде привлекателно място за живеене! А с реализирането на проекта "Чудна градина в училищния двор", ние показахме и активната си гражданска позиция в промяната на Добрич,“, разказа г-жа Мая Кондова.

Comments are closed.